Header image
 

Info

Kennel Dosmarin on Jyväskylässä (30 km keskustasta Tampereelle päin), Keski-Suomessa sijaitseva saksanpaimenkoirakennel.
Pennut kasvavat kotioloissa ihmisten keskuudessa.

Tavoite

Tavoitteenani on kasvattaa rotumääritelmän mukaisia terveitä ja yhteiskuntakelpoisia saksanpaimenkoiria - kotiin, harrastukseen ja työhön sopivia yksilöitä.

Holly von der Bildeich-Quelle
 
 

KURSSIT JA MERKKITAPAHTUMAT

 • SPKL arkitottelevaisuuskoulutusohjaajakurssi 7.-8. & 14.-15.4.2018
 • SPL kasvattajapäivät Nuuksiossa 28.-29.10.2017
 • SPL kasvattajapäivät Tuusulassa 29.-30.10.2016
 • SPL kasvattajakurssi (osa 5/5) 29.-30.10.2016
 • SPL kasvattajakurssi (osa 4/5) 19.-20.3.2016
 • SPL kasvattajakurssi (osa 3/5) 9.-10.1.2016
 • SPL kasvattajapäivät Lautsiassa 24.-25.10.2015
 • SPL kasvattajakurssi (osa 2/5) 24.-25.10.2015
 • SPL kasvattajakurssi (osa 1/5) 18.-19.7.2015
 • SPL kasvattajapäivät Hauholla 25.-26.10.2014
 • Suomen Kennelliiton kasvattajasitoumus 10.2011
 • SPL kasvattajapäivät Tampereella 9.10.-10.10.2010
 • SPL kasvattajapäivät Lahdessa 21.1.-23.1.1994
 • SPKL koulutusohjaajakurssi 26.5.1992
 • SKL jalostuspäivät 16.-17.11.1991
 • SPL kasvattajapäivät Tampereella 18.-19.11.1989
 • F.C.I hyväksyi 22.10.1985 anomani kennelnimen DOSMARIN
 • SPL:n jalostusohjesääntö 84-85 19.5.1985
 • SKL Kasvattajan jatkokurssi 28.10.1984
 • SKL Kasvattajan peruskurssi 29.10.1984
 • Suomen Kennelliiton kasvattajasitoumus 17.1.1984
 SKL  = Suomen Kennelliitto
 SPL  = Saksanpaimenkoiraliitto
 SPKL = Suomen Palveluskoiraliitto
 F.C.I = Kansainvälinen Kennelliitto
 

KASVATIT

 

Alla olevasta linkistä saat näkyviin kaikki kennelimme kasvatit, heidän  rotunsa, rekisterinumerot, värin, syntymävuoden lonkka- ja kyynärnivelindeksit, palveluskoirakoetulokset (PK), luonnetestin tulokset (LTE), suojelukokeen tulokset (IPO-R), näyttelytulokset ja pentueet. Kasvatin nimi on myös linkki ja painamalla siitä, saat kyseisen koiran sukutaulun näkyviin näyttelytuloksineen ja tuomareineen. Näet myös sukusiitosprosentin 4-8 sukupolvelle sekä sukukatotiedot. Sukutaulussa olevista nimistä pääset myös kyseisen koiran vastaaviin tietoihin suoraan.

Ei muuta kuin tutustumaan!

Kennel Dosmarinin kasvatit

 

Historia

Ostin ensimmäisen saksanpaimenkoirani 1982 kesällä. Saksanpaimenkoiranarttu Heldalan Cerda oli unelmieni täyttymys monessa suhteessa. Se oli Nufo de Vitalairen jälkeläinen ja omasi todella vahvan ja vakaan luonteen. Kävin tottelevaisuuskoulutuksissa ja voitimme vuoden 1983 parhaimman nuorten koirien tottelevaisuus palkinnon. Aloittelin palveluskoirakilpailuissa jäljellä ja etenimmekin hyvin nopeasti avoimeen luokkaan. Saatuamme tiedon, että Cerda oli D lonkkainen ja nivelrikkoineen, lopetin kilpailut ja alkaneen vetokoiraharrastuksen. Tämän jälkeen hankin ainoan uroskoiran Heldalan Festin, jonka ongelmana olivat kyynärpäät.

Suunnitelmallisesti halusin uuden nartun ja mielellään sellaisen, jolla olisi edellytyksiä myös jalostukseen. Tätä varten valitsin Ken av Thorarinin tyttären Notam Toscan. Tosca olikin ensimmäinen jalostusnarttuni. Toscan yhdestä tytöstä tuli opaskoira sokealle miehelle.
Toiseksi nartukseni ostin Hukkaluodon Coran, joka oli hieman iso kokoinen. Tämän jälkeen ostin Heldalan Reisen ja Aireddan Betsyen, mutta Cora tappoi ne pentuna. Seuraavina narttuina minulla oli omat kasvattini Dosmarin Brise ja Dosmarin Blume. Dosmarin Brise sai vartiointikoulutuksen ja oli luonteeltaan rauhallinen, todella palvelualtis ja rohkea. Siskonsa Blume teki suuria pentueita ja periytti huomattavan hyvä luonteisia jälkeläisiä. Viimeisin ostamani jalostusnarttu oli Aireddan Janet, joka oli isokokoinen, eikä mitenkään erityisen hyvä periyttäjä, mutta miellyttävä kotikoirana. Kaunis ja hyväkäytöksinen Dosmarin Cis sai ainokaiset pentunsa keinohedelmöityksellä. Sekä emä, että isä olivat ensikertaa asialla, joten se oli syy, että käännyimme eläinlääkärin puoleen tässä luonnollisessa asiassa.

Kuopuksemme synnyttyä 1995 hävitimme kaikki koirat. V. 2002 tyttäremme osti itselleen pitkäkarvaisen saksanpaimenkoiranartun Ratzilan Dalarnan. Dala teki neljä pentuetta, joista viimeisessä oli vain yksi pentu käyttölinjaisen Evergrey's Kennyn kanssa.

Matkalla on ollut myös monia koiria, jotka ovat olleet joko kotona tai sijoituksessa, mutta eivät ole terveytensä vuoksi soveltuneet jalostukseen. Näitä ovat olleet mm.  Notam Mimosa, Dosmarin Geicha, Dosmarin Hydra, Dosmarin Nana ja Dosmarin Unau. Kasvattajat ymmärtävät sen, ettei kaikista koirista tule jalostukseen sopivia, mutta asiaa tuntemattomat luulevat, että koiraharrastus on tuottavaa. Ainakaan näin pienessä mittakaavassa, kotona kasvatettavissa pennuissa on enemmän kuluja kuin tuloja... mutta kaikki muukin harrastaminen maksaa.

Vuosien tauon jälkeen ostin 2011 keväällä jalostusnartun Holly von der Bildeich-Quellen, joka tekikin ihanat pentunsa jo heti syksyllä. Holly teki 2013 vielä kaksi harmaata uros pentua käyttölinjaisen Ww Yangoviper's Duudsonin kanssa. Myöhemmin voitiin huomata, että Hollyn jälkeläisillä ei ole ollut yhtä hyviä lonkkia kuin hänellä itsellään. Jälkeläisissä esiintyi myös loppakorvaisuutta, kyynärvikaa ja kivesvikaa.

Alkukesästä 2011 olin ostanut myös spn pennun Kreislauf Proseccon. "Rose" on Remo Fichtenschlagin ja Zada Zenteichen tytär...terve (A/A, 0/0) ja kaunis kuin mikä, mutta kuoli reilun vuoden ikäisenä jäätyään junan alle yhdessä Dosmarin Wiccan kanssa. Siinä meni kaksi lupaavaa jalostusnarttua kerralla. Wiccan sisko Dosmarin Wichtig teki 2014 pennut, joiden isä on käyttölinjainen Gittas Elvis. Ja seuraavana vuonna Wichitig sai pennut näyttävän Rothco's Ashan Kahnin kanssa. Wichtigin sisaruksella ja kahdella eri pentueesta olevalla jälkeläisellä on todettu selkeä kyynärnivelen kasvuhäiriö. Wichtigillä oli myös osittainen vatsalaukun kiertymä 6/2016 ja Wichtig sai rintarauhasiin syövän ja eutanasian kautta siirtyi enkelikoiraksi 9/2017.

Vuoden 2014 lopussa tanskantuonti Omen von Radhausin tytär Chijas Firefly teki pennut Voxin von der Holledaun kanssa. Niistä seitsemän oli saksanpaimenkoirien päänäyttelyssä 4-6 kk ikäisenä ja kaikki saivat L+. Ne, jotka ovat käyneet yli 12 kk ikäisenä näyttelyissä, ovat saaneet SG. Terveydellisesti yhtä koiraa lukuun ottamatta, pentue oli erittäin hyvä.

Vuonna 2015 ostin kaksi aikuista narttua toisilta kasvattajilta. Alkuvuodesta 2015 ostin Fantasy Sky Raakelin ja hän saikin juhannuspennut Coppercoat's Iconin kanssa. Nämä pennut ovat olleet terveydellinen menestys. 

Kesällä laumaamme liittyi myös Faunhof Jewelette, joka päädyttiin lopettamaan alkutalvella synnytysvaikeuksien vuoksi ja synnytyksessä otetun spondyloottisen selkäkuvan vuoksi. Pennut menehtyivät. 

Nuoren Platinumshepherd Isadoran "Inkan" ostin myös samoihin aikoihin, mutta Inka lähti koirien taivaaseen  reilun 7kk ikäisenä sairauskohtauksen saattelemana. 

Fantasy Sky Raakelin ja Vitos von Bad-Bollin jälkeläisistä osa on luonteeltaan pehmeitä, mutta vaikka Vitos on jälkikäteen todeten periyttänyt huonoja lonkkia, niin Raksun pennuilla on kuitenkin suhteellisen hyvät lonkat.

Chijas Firefly teki toiset pentunsa Kranichzug Nigerian kanssa. Pennut ovat olleet luustoltaan terveitä ja yhtä ei ole vielä kuvattu.

Fantasy Sky Raakel teki viimeiset pentunsa käyttölinjaisen Newmix Äxsimon kanssa. Tavoitteena saada enemmän käyttökoirien aktiivista luonnetta pentuihin. Tämän jälkeen Raksu jäi eläkepäiville Orivedelle.

Dosmarin Zizzi oli sijoituskoira, mutta palautui minulle n. 15 kk ikäisenä. Zizzi on tehnyt ensimmäiset pentunsa käyttölinjaisen Evergrey's Exorin kanssa. Zizzistä löytyy luonnetta ja itsevarmuutta. LTE 201+++. Lisäksi Zizzi on todella liikkuvainen ja 20 km kestävyystesti (AD-koe) oli Zizzille vasta lämmittelyä. Toisen pentueen Zizzi teki oman kasvattini Boreaksen kanssa. Jää nähtäväksi, millaisia niistä kehittyy. Korvat ainakin ovat olleet aika raskaat pentuaikana.

Oma kasvatti Dosmarin Diapam (Chijas Firefly - Kranichzug Nigeria) jätettiin kasvamaan itselle. Pami on kuvattu terveeksi.
Ja teki ensimmäiset pentunsa talvella pitkäkarvaisen Jadovar Åssyn kanssa. (Pennut tehtiin suunnitellusti talvella ja nuorena, jotta kesäkausi jäisi mahdollisia näyttelyitä ja kokeita varten. Tiedoksi niille, jotka spekuloi asiaa.).

Venla luopui Dosmarin Fowlerista ja kuten lähes aina, ostin oman kasvattini takaisin, käytin kuvissa (A/A, 0/0, LTV0) ja koira jäi meille,
koska on jäänyt heikolle koulutukselle ja ilmeisesti ei ole myöskään saanut riittävästi huomiota osakseen päivittäin.
Nyt hän nauttii saadessaan tyydyttää laumaviettiään toisten koirien ja ihmisten kanssa. Luonne kohtuullisen rauhallinen ja tasapainoinen, mutta osaa myös pitää puolensa.

Olen ostanut myös Evergrey's Eran ja Tuuli möi myös Dosmarin Happyn takaisin, ja aikomus on pitää ne itsellä tai sijoittaa johonkin kotiin ellen oman niskaterveyden vuoksi pysty niitä kouluttamaan itse.

Sijoituskoiria ei ole nyt lainkaan.

Tähän väliin vielä tieto, että ostin jalostusuroksen Sensen Mann Yaxhamin 6/2017. Sitä saa kysellä minulta, jos pentujen teko kiinnostaa ;)
Myös Dosmarin Boreas on omistuksessani ja käytettävissä.


JOS OLET KIINNOSTUNUT PENNUISTAMME, ota rohkeasti yhteyttä!

Copyright © MEDIKASI